J. Nievaart – onderscheiden held

Mijn naam is J. Nievaart, ik ben al sinds een groot deel van mijn leven zelfstandig ondernemer. Ik ben eigenaar van 2 bloemenzaken in de Ridderhof Alphen aan den rijn, alwaar op 09-04-2011 een vreselijke gebeurtenis heeft plaatsgevonden die de rest van mijn leven voorgoed heeft veranderd.

Het begon allemaal zo mooi die zaterdag 9 april met prachtig weer en de winkels lagen er netjes bij,dit zou immers de eerste dag van een mooie zomer moeten worden,met temperaturen tussen de 20 en 25 graden. Zoals iedere ochtend doen we dan gezellig een bakkie koffie en praten wij met de ondernemers onder elkaar over ditjes en datjes. Zo ook op deze zaterdag.

Rond de klok van 8 uur gingen we aan de slag om de klanten te verwelkomen voor deze dag en bij het weglopen van mijn collega-ondernemers maakte ik nog de opmerking”we gaan knallen vandaag” niet wetende wat voor afschuwelijk drama zich zou voltrekken om een uur of 12:00. Wij waren ondertussen bezig de planten en bloemen netjes te ordenen en alles klaar te zetten voor een mooie dag totdat er opeens consternatie was in het Winkelcentrum. Mijn eerste gedachte ging uit naar een overval en niet daarbij nadenkend,toch gaan kijken en tot mijn grote schrik een gewapende man zag lopen die gewoon mensen aan het executeren was.

Mijn zoon liep voor me uit naar de andere winkel en ik ben achter hem blijven lopen om zodoende hem te beschermen, ook al had dat mij mijn leven gekost ik bleef achter hem lopen totdat hij veilig weg kon komen en ik inmiddels 2 keer geraakt werd door de dader. Ik kreeg een kogel in mijn schouder en een in mijn linkerbovenbeen. Ik wist op dat moment dat mijn zoon al weg was richting de andere winkel en ik ben een winkel ingerend en zo door de achterdeur naar buiten gestapt alwaar ik op de grond ben gaan zitten.

Overal was paniek maar ik kon niet meer wegkomen door de helse pijnen die ik op dat moment voelde waardoor ik afhankelijk was van een ander. Op een gegeven ogenblik kwam een collega-ondernemer naar mij toegerend en die zag een ambulance aankomen maar op dat moment kwam er ook een vrouw uit een winkel rennen met de mededeling dat de dader naar buiten komt en de paniek was weer groot,ik kon op dat moment niet weg , iedereen rende weg en de ambulance reed ook weg.

Ik ben naar het Rijnland Ziekenhuis gereden om aan mijn verwondingen geholpen te worden. Sindsdien is mijn leven helemaal veranderd, ik ben een groot deel van mijn controle over mijn schouder kwijt,waardoor ik mijn beroep als zodanig niet meer kan beoefenen en wat veel extra zorgkosten met zich meebrengt , het is inmiddels 2017 en mijn bedrijf is failliet en ik ben 100% arbeidsongeschikt en gehandicapt.

Wij worden elke dag geconfronteerd met dit bloedbad-trauma wat ons leven helemaal beïnvloed en ik heb 2 zonen wiens leven ook helemaal veranderd is na deze gebeurtenis, om hun vader zo te zien doet hen pijn, want ik ben altijd iemand geweest die het beste voor heeft gehad met mijn kinderen en als je leven je bijna word afgepakt door zo een gek, dan zet je dat toch aan het denken. Politie en Justitie zijn 100% verantwoordelijk voor deze ellende. Ik moet de rest van mijn leven de pijn verdragen en op deze manier elke dag herinnerd worden aan deze vreselijke gebeurtenis.

Ik wil tenslotte nog dit kwijt, Een ieder mag zijn mening hebben over een ander, als mens moet je wel rekening houden met de acties die je onderneemt in het leven, want soms kunnen woorden veel meer pijn doen dan een kogel in je lichaam. Dat heb ik aan den lijven ondervonden.

Met vriendelijke groeten

J. Nievaart